Bäst Stepbräda 2023 – Stepbräda bäst i test

Stepbräda är ett träningsredskap som har funnits i många år. Men användningsområdet sträcker sig mycket längre än till de klassiska stepklasserna som du hittar på gymmet. Med en Step up bräda i hemmet kan du få till en mycket allsidig träning, både gällande styrka och kondition.

Vi har tittat på vad du bör tänka på när du ska köpa en stepup bräda och hur utbudet ser ut på marknaden. För att underlätta ditt köp har vi skrivit ihop en köpguide, där vi även presenterar de sex stepupbrädorna vi tycker är bäst.

Pulsoximeter bäst i test

Vad är en stepbräda?

En stepbräda eller step up bräda som det också kallas för är ett träningsredskap i form av en låg, rektangulär pall eller bräda. Vanligtvis kan du ställa in den på några olika höjder vilket gör den flexibel och att de flesta modeller passar de allra flesta. Traditionellt består step up träning av dansliknande övningar där du främst tränar kondition, ben och sätesmuskler. Men det finns många övningar en step up bräda kan hjälpa dig med.

Topp 6 bäst i test stepbräda 2023

1.     Stepbräda Reebok Studio Delta – Bäst i test stepbräda

Den step up bräda vi anser vara bäst i test är den Reebok Studio Delta, en riktig klassiker som du kanske känner igen från gymmet. Brädan är riktigt stabil, har tre höjdinställningar och glider inte runt på golvet alls. Dessutom är ovansidan av brädan belagd med anti-glid vilket gör att du inte halkar när du kliver upp och ner på den.

Den är stepbrädan har ett lite högre pris än de flesta andra, men det visar sig också i kvaliteten. Vill du satsa på din träning och är beredd på att lägga ut lite mer pengar på en riktigt hållbar produkt är den här absolut bäst i test enligt oss.

Längd: 102 cm
Bredd: 39 cm
Höjd: 15, 20 och 25 cm
Vikt: 7,2 kg
Max viktkapacitet:
110 kg

2.     Titan Life Stepbräda – Billig stepbräda av bra kvalitet

Stepbräda

Om du söker efter en billig stepbräda som du ändå kan känna dig trygg med att kliva upp och ner på utan att den går sönder är Titan Life stepbräda ett bra alternativ. Den är liten och smidig och kan enkelt stuvas undan. Den går att ställa in i två olika höjdnivåer och känns stabil i båda lägena.

Längd: 68 cm
Bredd: 28 cm
Höjd: 10 och 15 cm
Vikt: Ej angivet
Max viktkapacitet:
Ej angivet

3.     Casall Stepup bräda – Hög maxvikt

Stepbräda

Casall är ett mycket välkänt märke när det kommer till träningsredskap. De är kända för att tillverka stabila och högkvalitativa produkter till ett rimligt pris. Casall Stepup bräda har en maxvikt på hela 200 kg, vilket innebär att den klarar av mycket hög påfrestning och de flesta träningsformerna. Kan justeras i tre höjder och står mycket stabilt på underlaget.

Längd: 97 cm
Bredd: 36 cm
Höjd: 16, 21 och 26 cm
Vikt: 8 kg
Max viktkapacitet:
200 kg

4.     Abilica StepUp Pro – Skonsam mot knäna

Stepbräda

Även om stepup är en träningsform som är bra för de allra flesta är det också påfrestande för knä- och fotleder. Abilica StepUp Pro är tillverkad i mjuk plast som gör att den dämpar ditt steg och avlastar dina leder. Trots det är den mycket stadig och stabil, samt att varken den eller du riskerar att glida. Två olika höjdinställningar är möjliga.

Längd: 90 cm
Bredd: 32 cm
Höjd: 13 och 18 cm
Vikt: Ej angivet
Max viktkapacitet:
150 kg

5.     Reebok Stepbäda Mini Pro – Bästa minibrädan

Stepbräda

Precis som vår testvinnare är den här stepbrädan från Reebok riktigt stabil och robust. Reebok Stepbräda Mini Pro passar dock dig som vill ha en något mindre bräda och inte har något behov av att kunna göra höjdinställningar. I botten har den två urfasningar där du kan placera ett gummiband som gör det ännu enklare för dig att även utföra tonande styrketräning.

Längd: 65 cm
Bredd: 32 cm
Höjd: 15 cm
Vikt: Ej angivet
Max viktkapacitet:
110 kg

6.     Aerobic Stepper – Prisvärd allround-bräda

Stepbräda

Aerobic Stepper är en prisvärd stepbäda som fungerar till den mesta stepup träningen. Den passar utmärkt när du vill ha en stepbräda i mellanprisklassen, men ändå vill känna att den är tillräckligt stabil och inte riskerar att glida runt. Den går att justera i tre olika höjdnivåer vilken gör den flexibel och användbar. Har mycket låg vikt.

Längd: 63 cm
Bredd: 25 cm
Höjd: 12, 17 och 22 cm
Vikt: 2,9 kg
Max viktkapacitet:
100 kg

Att tänka på när du köper stepbräda

Det finns en del faktorer att ha i åtanke när du väljer vilken stepbräda du ska köpa. Beroende på vilka övningar du främst tänker göra på din stepbräda kan olika modeller passa dig bäst. En annan faktor som du behöver ha i åtanke är vilken budget du har. En dyrare stepbräda behöver inte nödvändigtvis vara den bästa för just dig.

Storleken på stepbrädan

Stepbrädor finns i flera olika storlekar, och här beror det både på vad du ska göra på din step bräda och hur stort utrymme du har för den där hemma. Ska du främst använda den för att kliva upp och ner på, som är en klassisk step up övning räcker det oftast med en lite mindre stepbräda. Då kommer det också vara enkelt när du ska förvara den.

Vill du däremot kunna använda din stepbräda att ligga på för att exempelvis kunna göra styrkeövningar med hantlar behöver du en betydligt större. Detsamma gäller om du vill göra dansliknande stepup träning, då behöver du en stepbräda tillräckligt stor för att inte råka trampa snett i farten.

Viktkapacitet

Du behöver kontrollera hur stor viktkapacitet stepbrädan du planerar att köpa har. Den ska såklart klara av din kroppsvikt, men du behöver också ta höjd för att påfrestningen blir högre när du kliver eller hoppar upp på brädan. Om du vill använda den till styrketräning med vikter behöver den också klara av din kroppsvikt plus de vikter du använder.

Ta gärna höjd för extra vikt när du väljer stepbräda, det finns annars risk att den med tiden slits ut och blir något böjd. Det är inte alla stepbrädor som anger viktkapacitet, men en tumregel är att de flesta brädor klarar runt 100 kg och ännu mer om de är av lite dyrare prisklass.

Stabilitet och glid

Det är också viktigt att din stepbräda är både stabil och inte glider runt. Det gäller att stepbrädan inte glider runt på golvet men också att du inte glider när du kliver upp på brädan eftersom du då riskerar att skada dig. Men det är också viktigt att stepbrädan känns stabil och inte vinglig. Det här blir speciellt viktigt om du väljer en stepbräda som går att ställa in på olika höjder, då vill du att den ska kännas stabil även när den är inställd på den högsta höjden.

Höjdinställningar

Den sista punkten vi vill tipsa om att du har i åtanke när du väljer stepbräda är om den går att ställa in på olika nivåer. De allra flesta stepbräder går att ställa in på åtminstone två olika nivåer, men beroende på vilken step träning du ska göra kan du vilja ha tre olika inställningar.

Vanliga frågor om stepbrädor

Vad är Stepbräda bra för?

En stepbräda är ett bra träningsredskap, speciellt när du vill träna kondition, ben och rumpa. När du får kliva upp och ner på en höjd skillnad kommer ditt hjärta att behöva arbeta mer och din träning blir effektivare, samtidigt som dina muskler i underkroppen får arbeta. Du kan dessutom använda din stepbräda som en träningsbänk när du ska utföra olika styrkeövningar.

Är Step Up bra träning?

Step up är bra tränings för de allra flesta. Dels är det en mångsidig träning när du får träna kondition, muskler och koordination, dels är den enkel att utföra. Att träna allsidigt är viktigt och stepup träning inkluderar flera delar av kroppen, så väl kondition som styrka. Har du problem med knäleder bör du dock vara försiktig med step up träning eftersom påfrestningen på just knäna blir hög.

Vad tränar man med Step Up?

När du tränar step up tränar du framför allt kondition, men även styrka i underkroppen. I och med att du kliver upp och ner på en höjdskillnad får dina muskler i benen arbeta. Du kan utföra många olika träningsövningar med en stepup bräda och därför kan du också träna flera delar av kroppen.

Hur hög är en Stepbräda?

De flesta stepbrädor går att ställa in på olika höjdnivåer. Hur hög en stepbräda är kan därför variera, även mellan olika modeller. Men vanliga höjder är från cirka 12 – 25 cm.